HTML

Tüntetések, tiltakozások az izlandi válság idején

2012.01.27. 00:27 Izlandi válság

2008 októberében megkezdődtek a tüntetések szerte az országban, a kormányzat lemondását és új választások kiírását követelve. Egy tiltakozó csoport úgy döntött, hogy minden szombaton tüntetést szervez, amíg a kormány le nem mond. 2009 januárjára a tüntetések zavargásba torkollottak, 1000-2000 ember csapott össze a rohamrendőrséggel, akik borssprét és gumibotot használtak, 20 embert letartóztattak, 20 embert kellett orvosi megfigyelés alá helyezni a borsspré hatásai miatt. A miniszterelnök parlamenti beszéde alatt fazekakat verve, trombitákat fújva zavarták a parlament előtt összegyűltek az ülést, egy izlandi joghurtféleséget (skyr) és hógolyókat dobáltak, betörték a parlament ablakait, füstbombát dobtak az udvarába (a fazekak és serpenyők miatt nevezte el a sajtó “edényforradalomnak” - angolul: kitchenware revolution).

2009 január 1-én a miniszterelnököt - lemondását követelve - hógolyóval, tojással, konzervdobozokkal dobálta meg a háromezres tömeg, majd a másnapi tüntetésen 2000 ember szórta a petárdát, cipőt, vécépapírt a parlament előtt. A tüntetést végül könnygázzal oszlatták fel (az 1949-es NATO elleni tüntetés óta nem volt erre példa).

(A tüntetések létszámát az ország 320 000 fős lakosságával, illetve az Izlandra amúgy jellemző “hűvös politikai temperamentummal” érdemes összevetni.)

 

A miniszterelnök, Geir Haarde 2009. január 23-án bejelentette , hogy betegsége miatt a 2009. április 25-re kiírt előrehozott választásokon nem indul. A tüntetések tovább folytatódtak. Haarde január 23-án bejelentette, hogy hamarosan lemond, mivel a koalíciós partner szociáldemokratákkal nem értettek egyet abban, hogy a kormány változatlan formában folytassa működését. Február 1-én hivatalba lépett az új kormány, kisebbségi koalícióban a Zöld-Balos Mozgalommal, a Progresszív Párt és a Liberális Párt támogatásával. A miniszterelnök a korábbi szociális miniszter, Jóhanna Sigurðardóttir lett.

 

A 2009. április 25-i választásokon a kormánykoalíció megszerezte a mandátumok többségét, bejutott a Progresszív Párt és az újonnan alakul Polgárok Mozgalma is szerzett 4 helyet. A választás vesztese a Függetlenség Párt lett, amelyik 2009 januárja előtt 18 évig volt kormányon, elvesztve támogatásának harmadát és 9 helyet a 63 fős parlamentben, az Althingban (az Althingról a wikipédián, illetve a hivatalos honlapon lehet tájékozódni).

 

komment

Címkék: tiltakozások

süti beállítások módosítása