HTML

Izlandi válság

Friss topikok

Címkék

Az események időrendben

2012.01.24. 10:36 Izlandi válság

Izlandon a pénzügyi válság 2008. őszén csúcsosodott ki három bank csődhelyzete kapcsán.

A Wikipedia izlandi pénzügyi válságról szóló cikke részletesen leírja az eseményeket, külön szócikkben pedig a pontos időrend is szerepel 

 

Innen néhány részlet:

 

Az izlandi kereskedelmi bankok a gazdasági fellendüléstől és a hatalmas ingatlanár-robbanástól megrészegedve rengeteg pénzt helyeztek ki, főleg Hollandiában és Nagy-Britanniában (korábban az izlandi bankokra ez egyáltalán nem volt jellemző, 2000-ben, a bankszektor privatizációjának befejezésekor még szinte kizárólag belföldön hiteleztek, a finanszírozás kétharmada belföldi forrásból történt, és egyharmada külföldről, majd 5 évvel később az arány megfordult – írja Kerry Capell).

 

2008 januárja és szeptembere között az izlandi korona 35%-kal romlott az euróhoz képest. A fogyasztó árak inflációja 14% volt, amit tovább súlyosbított a központi bank azzal, hogy könnyedén nyújtott likviditási kölcsönöket a bankoknak, gyakorlatilag kérésre nyomtatva a pénzt. A kamatlábakat 15,5%-ra emelték a magas infláció miatt. Az eurozónában ekkor 4% volt a kamat, ezért sok külföldi befektető tartotta a felülértékelt izlandi koronában a pénzét.

A bankok külső hitele ekkorra már hatalmas volt, minden izlandi lakosra jutott 160 000 euró kintlevőség, emellett a háztartások is eladósodtak, részben devizában. A bankok hitele olyan mértékben meghaladta az izlandi gazdaság teljesítőképességét, hogy a központi bank egyszerűen képtelen volt garantálni a kifizetéseket.

 

2008 elejétől kezdődően érezhetően fokozódott az izlandi bankrendszerrel kapcsolatos bizonytalanság, illetve bizalmatlanság. Izland már az év elején felvette a kapcsolatot az IMF-fel, de ekkor még nem született megállapodás. Nagy-Britannia és Izland miniszterelnöke már áprilisban személyesen egyeztetett Izland pénzügyi nehézségeiről, illetve Izland más partnerekkel is kereste a kapcsolatot, amikor már kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy a banki hitelek refinanszírozása kezelhetetlen helyzet az ország számára.

2008. szeptember 15-én bedőlt a Lehman Brothers, nem sokkal később Nagy-Britanniában a sajtóban és internetes fórumokon is komoly aggályok fogalmazódtak meg az izlandi bankok megbízhatóságával kapcsolatban, melynek következtében a betétesek tömegesen indultak pénzt felvenni – ez a roham már megoldhatatlan problémát jelentett az izlandi kereskedelmi bankoknak.

 

Szeptember 29-én bejelentették a harmadik legnagyobb izlandi bank, a Glitnir átmeneti államosítását (75%-os részesedést terveztek venni 600 millió euróért, de végül a részvényeseknek nem volt módjuk erről szavazni, mert az átvétel hamarabb megtörtént).

 

Október 3-án az Izlandi Egyetem közgazdásza nyilatkozott, hogy “nem kell aggódni az izlandi bankokban elhelyezett betétekért”. Eközben a központi bankban már szinte teljesen elfogyott a papírpénz.

 

Október 7-én Oroszország izlandi nagykövete bejelentette, hogy Oroszország kész 4 milliárd eurós hitelt nyújtani Izlandnak, ezt később Putyin elnök is megerősítette. Az orosz hitel híre teljesen váratlanul érte a piacokat, belföldön és külföldön is. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy “ha a barátaink nem segítenek, akkor új barátokat kell keresnünk”. A piacokat ez sem nyugtatta meg.

 

2008. október 8-án az Izlandi Központi Bank megszüntette az izlandi pénz euróhoz rögzítését (2 nappal korábban próbálkoztak az árfolyam rögzítésével, 131 korona = 1 euró értéken), majd másnapra 1 izlandi korona már 340 eurót ért. Amikor a Pénzügyi Felügyelet (FME) október 9-én a korábban bejelentett terveknél hamarabb gondnokság alá került Glitnir, majd Landsbanki után a Kaupthing bankot is átvette, a kereskedés összeomlott.

 

Nagy-Britannia, másodsorban pedig Hollandia és Izland között pedig megkezdődik a diplomáciai harc, melyben az Icesave bank külföldi, főleg a holland és a brit betétesek kártalanítását követelik (ez az Icesave vita – az izlandi bankok összeomlása több, mint félmillió betétes, köztük önkormányzatok számára jelentette a bankszámlája befagyasztását, majd betétük végleges elvesztését, az ő kártalanításuk a vitatott tétel. Ennek összege a különböző becslések szerint 8,1-8,2 milliárd euró.)

 

Október 24-én Izland készenléti hitelmegállapodást (Stand-By Agreement, SBA) kért az IMF-től.

 

November 21-én az IMF SBA megállapodás keretében összesen 4,6 milliárd dolláros hitelt adott Izlandnak, ebből az északi országok és Lengyelország biztosítottak több, mint 2 milliárdot.

komment

Címkék: időrend

süti beállítások módosítása